Jak na překyselení organismu

12.06.2025

Překyselení organismu můžete sami ovlivnit vaší životosprávou. Začněte u svého jídelníčku a omezte špatné návyky. Co je to překyselení organismu a jak zůstat fit?

Co je překyselení organismu

Překyselení organismu neboli acidóza se vyznačuje přemírou kyselin v lidském těle. Často souvisí se životním stylem, který vedete. Pro celkové zdraví lidského organismu je důležitá acidobazická rovnováha. Udržuje stabilitu vnitřního prostředí - vyvážený poměr mezi tvorbou a vylučováním kyselin a zásad.

Příčiny

Tělo si acidobazickou rovnováhu umí dobře pohlídat. Má k tomu různé kompenzační mechanismy. Třeba naše ledviny se na udržení vybalancovaného pH organismu zásadně podílejí. Naše návyky a stravování ale mohou mít vliv například na kyselost žaludku. Vznik acidózy souvisí i se stresem a schopností se vypořádat s návyky dnešní hektické doby.

Nejčastějšími příčinami překyselení žaludku jsou:

  • Stres,
  • nevhodné složení stravy nebo přejídání,
  • nadměrné užívání alkoholu,
  • kouření
  • nadváha a obezita

Kdy je žaludek nejkyselejší?

Žaludek je proti kyselému prostředí dobře obrněný. Díky odolné výstelce odolává velkým výkyvům pH. Přímo v žaludku se tvoří kyselina chlorovodíková, která zabíjí případné choroboplodné zárodky v potravě, pomáhá trávit potravu nebo vstřebávat železo. Nejkyselejší je žaludek ráno. Když se nasnídáme, žaludeční kyselina se částečně "spotřebuje" na neutralizaci potravy a pH stoupne.

Problém nastane, když se kyselý žaludeční obsah dostane, kam nemá. Tak vzniká třeba pálení žáhy. Žaludeční sliznice může být také oslabena bakterií Helicobacter pylori a v důsledku toho není schopná kyselé pH zvládnout. Větší význam než test kyselosti žaludku má proto test na odhalení přítomnosti této bakterie, který si můžete udělat i doma.

Příznaky

  • Mezi časté příznaky překyselení žaludku patří:
  • Únava,
  • tlak v oblasti žaludku,
  • střevní potíže,
  • zhoršení trávení a zpracování živin,
  • kožní projevy.

Jedná se spíše o nespecifické příznaky, které mohou znamenat i jiné zdravotní problémy. Překyselení organismu vede ke vzniku dalších onemocnění nebo je zhoršuje. Mezi takové nemoci patří například pálení žáhy, žaludeční a dvanácterníkové vředy nebo zánět žaludku. Dlouhodobé zažívací potíže spojené se zhoršeným vstřebáváním živin mohou také vést k jejich nedostatku, chronickým obtížím a únavě.

Jak na překyselení organismu

Základem pro zlepšení stavu překyseleného organismu je znovunastolení acidobazické rovnováhy. Tělo si dokáže tuto rovnováhu velmi dobře střežit. Přesto pro vás máme tipy, které vašemu organismu prospějí. Upravte si stravovací zvyklosti a pijte dostatečné množství vhodných tekutin. Dodržujte zásady zdravého stravování při odkyselení organismu uvedené v jídelníčku níže.

Dodržujte určité zásady stravování:

  • Zařaďte do jídelníčku zásadotvorné a neutrální potravin.
  • Jezte pravidelně ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné pečivo.
  • Ovoce je ideální sezónní - z klimatického pásma, kde žijete.
  • Při výběru celozrnného pečiva si dávejte pozor, aby to nebylo pouze obarvené bílé pečivo.
  • Snižte konzumaci bílého pečiva a dalších produktů z bílé mouky.
  • Zařaďte do jídelníčku zásadité potraviny jako jsou brambory, pohanka, sója.
  • Omezte na minimum konzumaci alkoholu, kofeinu, jednoduchých cukrů a perlivých nápojů.
  • Pijte neperlivou vodu, zelené čaje, bylinné čaje a zeleninové šťávy.
  • Nejezte ve spěchu.

Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Zdravé potraviny doporučované v souvislosti s překyselením organismu bývají označovány jako zásadité potraviny nebo zásadotvorné potraviny. Především mezi ně patří ovoce a zelenina. Obsahují plno významných nutrientů včetně minerálů, vitamínů a antioxidantů. Naopak potraviny, které by se v jídelníčku měly objevovat v omezeném množství, jsou považovány za kyselinotvorné či kyselé. Jde o tučné mléčné výrobky, kávu, sycené nápoje nebo různá dochucovadla. Není to však označení toho, že by jejich konzumace vedla ke změně pH krve.

Vaše strava by měla být především pestrá. Překyselení organismu nesouvisí pouze se stravovacími návyky, ale i s komplexní životosprávou, kterou vedete. Omezte stres, kouření a zařaďte do svého života více pohybu. Nezapomínejte na zdravý spánek. Příznivých účinků pro váš organismus a doplnění vitamínů a minerálů dosáhnete například se zeleným ječmenem nebo chlorellou.