Detoxikace těla
Detoxikace neboli očista těla je přirozený proces, který v našem těle neustále probíhá. Během detoxikace se náš organismus zbavuje škodlivých látek - toxinů, které se v těle, především ve střevech, usazují a mohou vést např. k zadržování vody, překyselování organismu a hromadění parazitů ve střevech.
Proč je důležité detoxikovat tělo?
- Detoxikace stimuluje samo-léčebné procesy našeho organismu
- Harmonizuje organismus
- Zvyšuje energii a pročišťuje mysl
- Odstraňuje odumřelé buňky a tkáně
- Odstraňuje toxické látky, které se v těle hromadí a usazují se v orgánech a brání buňkám přijmout výživu
Jaké jsou nejčastější zdroje toxinů?
- nekvalitní strava, nestrávené zbytky stravy (způsobené špatným trávením),
- polotovary (různé chemické přísady, barviva, konzervanty)
- pesticidy, ovzduší, nekvalitní voda, plasty, plísně, cestování, infekce, parazité
- zlost, potlačené emoce, závist, žárlivost, neurovnané vztahy.
Mezi časté projevy toxikace patří:
- únava, vyčerpání, bolesti hlavy, deprese, horečky
- vyrážky a ekzémy, nadýmání, plynatost, plísně, kvasinky
- ospalost, svalová slabost, špatné trávení, častá bolest v krku, zápach stolice, těla, z úst, ukládání tuku na břiše, výkyvy nálad, svalová slabost atd.
Víte, jaké jsou naše vylučovací orgány?
Patří sem: ledviny a močové ústrojí, játra, střeva, lymfatický systém, pokožka.
Posílení orgánu dosáhneme stravou, bylinami a doplňky. Níže uvedu pár typů potravin a bylin na posílení a pročištění ledvin, jater, lymfatického systému a krve.
Ledviny a močový systém: brusinky, jablka, hrozny, citron, celer, chřest, řepa, okurka, pampeliška list, kopřiva, lopuch, celík zlatobýl, kotvičník, truskavec, bříza, vřes a mnoho dalších.
Játra a žlučník: limetka, papája, hruška, hrozny, ředkev, celer, čekanka, kapusta, květák, ostropestřec, kopřiva, pampeliška kořen, fenykl, oman pravý, klanopraška čínská, Picrorhiza kurroa neboli "Kutki", právenka látnatá, Chanca piedra, smil písečný, kurkuma.
Střeva: broskev (tenké střevo), papája, citrusy, švestky, kapusta, špenát, lékořice, triphala, psyllium, oslizlák líbezný, řepík lékařský, zázvor, fenykl, anýz, římský kmín, L-Glutamin, lékořice, Aloe vera, jilm plavý, quercetin, dlouhý pepř. Důležitá jsou také probiotika.
Lymfatický systém: grapefruit, limetka, brusinky, meloun, chřest, řepa, tuřín, okurka, lopuch, měsíček, petržel, artyčok, lípa malolistá, černá ředkev.