Detoxikace těla

25.08.2022

Detoxikace neboli očista těla je přirozený proces, který v našem těle neustále probíhá. Během detoxikace se náš organismus zbavuje škodlivých látek - toxinů, které se v těle, především ve střevech, usazují a mohou vést např. k zadržování vody, překyselování organismu a hromadění parazitů ve střevech.

Proč je důležité detoxikovat tělo?

  • Detoxikace stimuluje samo-léčebné procesy našeho organismu
  • Harmonizuje organismus
  • Zvyšuje energii a pročišťuje mysl
  • Odstraňuje odumřelé buňky a tkáně
  • Odstraňuje toxické látky, které se v těle hromadí a usazují se v orgánech a brání buňkám přijmout výživu

Jaké jsou nejčastější zdroje toxinů?

  • nekvalitní strava, nestrávené zbytky stravy (způsobené špatným trávením),
  • polotovary (různé chemické přísady, barviva, konzervanty)
  • pesticidy, ovzduší, nekvalitní voda, plasty, plísně, cestování, infekce, parazité
  • zlost, potlačené emoce, závist, žárlivost, neurovnané vztahy.

Mezi časté projevy toxikace patří:

  • únava, vyčerpání, bolesti hlavy, deprese, horečky
  • vyrážky a ekzémy, nadýmání, plynatost, plísně, kvasinky
  • ospalost, svalová slabost, špatné trávení, častá bolest v krku, zápach stolice, těla, z úst, ukládání tuku na břiše, výkyvy nálad, svalová slabost atd.

Víte, jaké jsou naše vylučovací orgány?

Patří sem: ledviny a močové ústrojí, játra, střeva, lymfatický systém, pokožka.

Posílení orgánu dosáhneme stravou, bylinami a doplňky. Níže uvedu pár typů potravin a bylin na posílení a pročištění ledvin, jater, lymfatického systému a krve. 

Ledviny a močový systém: brusinky, jablka, hrozny, citron, celer, chřest, řepa, okurka, pampeliška list, kopřiva, lopuch, celík zlatobýl, kotvičník, trus­kavec, bříza, vřes a mnoho dalších.

Játra a žlučník: limetka, papája, hruška, hrozny, ředkev, celer, čekanka, kapusta, květák, ostro­pestřec, kopři­va, pampeliška kořen, fenykl, oman pravý, klanopraška čínská, Picrorhiza kurroa neboli "Kutki", právenka látnatá, Chanca piedra, smil písečný, kurku­ma.

Střeva: broskev (tenké střevo), papája, citrusy, švestky, kapusta, špenát, lékořice, triphala, psyllium, oslizlák líbezný, řepík lékařský, zázvor, fenykl, anýz, římský kmín, L-Glutamin, lékořice, Aloe vera, jilm plavý, quercetin, dlouhý pepř. Důležitá jsou také probiotika.

Lymfatický systém: grapefruit, limetka, brusinky, meloun, chřest, řepa, tuřín, okurka, lopuch, měsíček, petržel, artyčok, lípa malolistá, černá ředkev.